Dansworkshops die openstaan voor iedereen met beginnende  evenwichts-, coördinatie- of geheugenproblemen en vooral met "Parkinson".

Kinesiphilia (letterlijk "liefde voor beweging") begon met het maken van een ballet door en voor mensen met de ziekte van Parkinson. Het project ging vervolgens verder met de oprichting en het voortzetten van danslessen in België en het Groothertogdom Luxemburg.

De doelstellingen van Kinesiphilia zijn meervoudig:

- het imago van deze ziekte veranderen en de waarheid erover herstellen;

- de integratie van patiënten in een creatief en collectief project dat hen de mogelijkheid geeft om zich te uiten en

  op te komen voor zichzelf;

- het benadrukken van de genezende deugden van dans en muziek met betrekking tot deze pathologie;

- de oprichting van extra dansworkshops voor mensen met Parkinson stimuleren.

 

 

Dans, vooral begeleid door muziek, blijkt een bijzonder nuttig hulpmiddel te zijn in de context van de ziekte van Parkinson en gaat veel verder dan andere vormen van lichaamsbeweging. Door de vele zintuiglijke prikkels die het met zich meebrengt en de emotie die het opwekt, activeert dans paden die op de een of andere manier de paden omzeilen die door de ziekte zijn beschadigd.

 

Voor de (nog te zeldzame) professionele dansers die betrokken zijn bij deze aanpak en die hun "recepten" toepassen op Parkinson patiënten, zijn de dingen duidelijk: dans stimuleert mentale activiteit en verbindt het lichaam en de geest, waardoor het mogelijk wordt oplossingen te vinden en strategieën op te stellen om beter te kunnen bewegen. Het maakt bewegingen vloeiender en sierlijker, het ontwikkelt flexibiliteit en spierkracht, het helpt om zelfvertrouwen te hebben, het verbreekt de isolatie, het ontwikkelt het zicht, het gehoor en de aanraking, het verbetert het bewustzijn van zijn lichaam in de ruimte waardoor ook het evenwicht zal verbeteren, staat garant voor creativiteit en vreugde.

Kinesiphilia-lessen worden gegeven door dansdocenten die hier speciaal voor opgeleid zijn en indien nodig onder toezicht van verzorgers (verpleegkundigen, kinesitherapeuten of artsen).

 

De eerste show, uitgevoerd in maart 2015 in het Cultureel Centrum van Libramont, was een groot succes (zie Testimonials in Gallery). Opgevat als een reis naar de antipoden van de ziekte, waar dans en muziek het instrument waren van een zoektocht naar geluk, kwam kunst de geneeskunde te hulp! De dvd van de show is nog steeds te koop. Een RTBF-rapport, Le Mouvement Sublimé, werd geproduceerd en uitgezonden op La Trois.

 

Op een meer "pragmatisch" niveau evalueren we ook de impact van dit project op patiënten, met name dankzij werk dat is uitgevoerd als onderdeel van de Master in kinesitherapie aan de Robert Schuman High School in Libramont.