HET LICHAAM KAN ZOVEEL DINGEN DIE DE GEEST VERBAZEN

 

Kinésiphilia - een unieke identiteit binnen de VZW Fit Your Mind

 

Kinésiphilia is een dansprogramma, met wekelijkse lessen in Wallonië, Brussel en Vlaanderen. De lessen zijn toegankelijk voor iedereen met balans, coördinatie of geheugenproblemen en in het bijzonder voor mensen die leven met de ziekte van Parkinson. Partners en begeleiders zijn altijd welkom om de lessen mee te volgen. Het complete lesaanbod van live en online lessen vindt u onder het tabblad activiteiten en training.

 

In het Grieks staat philia voor passie, en kinesi refereert naar het aanzetten van beweging vanuit de hersenen. Letterlijk staat Kinésiphilia dus voor liefde voor beweging.

 

Dans, onlosmakelijk verbonden met muziek, is een erkende en aanbevolen behandeling voor mensen met de ziekte van Parkinson. Dankzij de verschillende externe prikkels -visueel, auditief en emotioneel- maakt dans de activatie van ongebruikte neurale paden en de reorganisatie van het zenuwstelsel mogelijk, vooral dankzij de plasticiteit van de hersenen.

 

De professionele dansers die deze benadering bestuderen en aanbieden weten uit ervaring dat dans de cognitieve activiteit stimuleert om lichaam en geest beter met elkaar te verbinden.

 

Vanuit een therapeutische benadering is dans de ideale activiteit voor het ontwikkelen van strategieën om beter te bewegen. Het maakt bewegingen vloeiender en gracieuzer, ontwikkelt flexibiliteit en spierkracht, helpt bij het opbouwen van zelfvertrouwen, doorbreekt isolement, ontwikkelt observatie, gehoor en aanraking, verbetert de perceptie van het lichaam in de ruimte, wat het evenwicht verbetert en de kans op vallen kan verminderen. Maar bovenal activeert dans creativiteit en levensvreugde.

 

Kinésiphilia is geïnspireerd op de revolutionaire methode ontwikkeld door Dance for PD in New York. Deze methode is een samenwerking tussen de Mark Morris Dance Group en de Brooklyn Parkinson Association die begon in de jaren 2000. Deze methode is inmiddels wereldwijd verspreid en heeft zijn voordelen bewezen tijdens talrijke wetenschappelijke studies.

 

Kinésiphilia is aangesloten bij en werkt nauw samen met Dance for PDAl onze docenten hebben deze gespecialiseerde training gevolgd, en op dit moment volgen drie van hen het doorlopende educatieprogramma om kwalitatieve lessen te kunnen garanderen die in lijn zijn met dit internationaal erkende merk.